Zonder veel ophef is het 10e retreat ‘Aan Het Roer van je gezondheid’ voorbij gegaan. Zo’n 60 vrouwen en mannen hebben tot nu toe deelgenomen aan het retreat. Hebben zichzelf in beweging gezet en voornemens gemaakt om miniscule, kleine, grote of superzonische stappen te zetten op het gebied van leefstijl, voeding en gezondheid. ‘Aan Het Roer!’ Ahoy, een eerste jubileum en een kleine mijlpaal. Daarom, in deze nieuwsbrief, een review. Niet van de deelnemers, maar dit keer van ons als initiatiefnemers en begeleiders van het retreat. Wat is onze insteek, slagen we in ons doel, worden we hier gelukkig van, waar gaan onze dromen naar toe?
Review ‘Aan Het Roer’ retreat door Marjo
Helemaal gelukkig ben ik met het opstarten van de Aan Het Roer retreats. En de naam dekt ook echt de lading. Zo graag wens ik ieder toe dat om aan het roer van de eigen gezondheid te staan.
Wat ik in het aanbod van retreats, die zich richten op bewustwording en gezondheid, meestal mis is wetenschappelijke input. Het is duidelijk, een goede leefstijl is een totaalpakket van gezonde voeding, beweging, leef-hygiëne, een doel in je leven waar je op gedijt, een goede slaap en een sociale bedding. Voor mij wordt deze leefstijl gevoed door drie pijlers: de voorbeelden om mij heen, mijn leefstijl, de wetenschap en mijn eigen innerlijke wijsheid. Wetenschap en de innerlijke wijsheid is waar het in de Aan Het Roer retreats om draait. En toch is dit niet alles.
Wetenschap
De wetenschappelijke inzichten over de beste leefstijl voor een goede gezondheid veranderen met de jaren. Diabetes type 2 werd in mijn jonge jaren altijd gezien als een ouderdomsziekte. Tegenwoordig weet men beter. Dit roept de vraag op hoe relevant alle kennis van nu is. Voortschrijdend inzicht maakt immers dat het over tientallen jaren, misschien, deels, anders zal zijn. Eén ding is zeker, we zullen het moeten doen met de kennis die we nu over leefstijl en gezondheid hebben. De ervaringen laten zien dat we met deze kennis al heel veel bereiken. Mij maakt het ook ontzettend nieuwsgierig. Wat zullen we in de toekomst allemaal nog ontdekken?
Wat ik zelf boeiend vind is te kijken voorbij de verschillende voedingsstromingen als Keto, Koolhydraatarm, Vegan, Biologisch, Paleo en Glutenvrij. Voorbij de kretologieën olijfolie, vet, suiker, geraffineerd is gezond of ongezond’. Het gaat o.a. over hoe onze wereld, ons lichaam in elkaar zit op micro niveau. Hoe het daar werkt. Er komt dan een veel genuanceerder beeld.
Met altijd het besef dat de informatie nooit compleet is…
Innerlijke wijsheid
..en dat de informatie nooit 100% objectief is.
Waar de wetenschap van doordrongen is, is dat het grootste deel van ons handelen onbewust gebeurt. En dat zelfs wetenschappelijk onderzoek zich hier niet aan kan onttrekken. Laat staan de rapportage van wetenschappelijk onderzoek. Vele mensen komen met een vraag. En ze willen een antwoord van een ander. Wat moet ik doen bij dit? Wat moet ik doen bij dat? Informatie en advies zijn echter altijd gekleurd. Hoe objectief, bewust en luisterend naar de ander we dit ook proberen te doen. Er is altijd het onbewuste deel. Dit geldt voor de professor op de universiteit, de huisarts waar je komt met je klachten, de therapeut waar je je laat behandelen, je beste vriend/vriendin, de buurvrouw en het kabinet. En dat geldt ook voor de begeleiders van het Aan Het Roer retreat. Allen laten hun onbewuste meespelen in wat ze vertellen. Onbewust.
Gedijen
De waarde van wetenschap in het Aan Het Roer retreat zit daar waar het ons innerlijk weet te raken. In ons retreat centrum staat ‘gedijen’ centraal, het in een harmonische flow zitten in je leven met al je denken, voelen en handelen. De invulling hiervan is voor ieder mens anders. Dit leerproces van ‘gedijen’, gebeurt onder andere door het bewust maken van delen uit je onbewuste. Door ruimte te geven aan je innerlijke stem, voelen hoe informatie resoneert, krijg je meer zicht op wat nodig is opdat jij, meer, zult gedijen. Welke kant jij jouw balletje wilt laten rollen. Ruimte geven aan je innerlijke stem heeft als gevolg dat je deze stem duidelijker gaat horen en dat deze langzaam een innerlijke wijsheid wordt. Dit is een rollende bal die maar door en door gaat. Zacht worden onbewuste delen losgeweekt. In dit bewustwordingsproces ontstaat meer en meer een duidelijke weg naar jouw gedijen. M.i. werken sturende adviezen hierin alleen maar contraproductief. Ze verkleinen de innerlijke ruimte die noodzakelijk is om je eigen wijsheid te voelen. Hoe die ook moge zijn.
Zo Blij
Ik ben ontzettend blij met de vorm en inhoud die het retreat heeft. Het klopt helemaal. De presentaties, de kookworkshops, de yoga, de meditaties, de fantastische plek waar we zitten. En bovenal, dit samen te doen met mijn partner Wim. Wauw. Ik geniet er intens van dit samen met hem te doen. Van de humor en de kosmos die hij in het retreat brengt. En we houden elkaar heerlijk scherp.
En dromen doen we ook. Het is nog meer een Spielerei over wat zou kunnen. Andere wetenschappelijke onderwerpen, andere kookworkshops, meer aandacht voor innerlijke ruimte en onderzoeken van innerlijke wijsheid, langer dan een weekend, met andere trainers…… Maar voorlopig, gaan we gewoon door op de weg die we ingeslagen zijn.
Review ‘Aan Het Roer’ retreat door Wim
Hoewel de combinatie voeding en yoga in een retreat een erg goed idee leek, was ik er niet vanaf het begin overtuigd dat we er veel mensen mee zouden trekken. Wat een prettige verrassing was het toen deze retreat bleek enorm populair te zijn!
Wellness
Wat opvalt aan de meeste yoga-retreats is dat zij zich richten op een combinatie van comfort en ontspanning, ondersteund door yoga. Hiermee komt yoga vaak in de sfeer terecht van het hedendaagse wellness-concept. Het resultaat is een gevoel van welbevinden voor de deelnemers en daarmee wordt inderdaad geleverd wat beloofd is.
Verbinding
Het hele yoga-verhaal is daarmee echter niet verteld. Feit is – yoga is een middel en geen doel. En in het bovenstaande paradigma is de yoga een middel tot het bereiken van ‘welbevinden’. Echter, toen ik mezelf opgaf voor de opleiding tot Kundalini Yoga teacher, was dat niet het eerste wat me voor ogen stond. Doel voor mij was, het herstellen van de verbinding. Verbinding met mezelf, met de wereld om me heen, met de kosmos. Het een-zijn der dingen binnen mijn bewustzijn brengen. Daartoe was yoga (immers Sanskriet voor ‘verbinding’) voor mij het middel. Je zou het ook het herontdekken van mijn ziel kunnen noemen. En ja, de beoefening ervan leidt zeker ook tot welbevinden.
Yoga dus, als middel, niet als doel. Een doel variërend van ‘welbevinden’ tot ‘kosmische extase’. Moeten het deze uitersten zijn? Zit daar niets tussen in? Hoe kan yoga meer zijn dan wellness zonder meteen op te hoeven stijgen naar het allerhoogste bewustzijn?
Gedijen
Marjo en ik zijn gewoon al onze zielenroerselen, passies, idealen enz. uitgebreid met elkaar te delen en te bespreken. Toen Marjo haar opleidingen tot voedingsspecialiste ging volgen, spraken we daar natuurlijk veel over met elkaar. In die gesprekken werd duidelijk dat er veel overeenkomst is tussen haar aandachtsgebied, voeding, en mijn aandachtsgebied, yoga. Het gaat over gezondheid, het gaat over welbevinden, maar niet zomaar welbevinden. Al pratend kwamen we op een alweer bijna oudhollands woord: gedijen.
Kansen …
Gedijen, zoiets als, volop groeien en bloeien, tot volledige ontplooiing gekomen. En wel in alle opzichten. Lichamelijk, psychisch, spiritueel. Gedijen is het woord dat de complete lading dekt. Wanneer onze ziel op aarde komt en de gestalte aanneemt van het lichaam, krijgen we een kans. Een kans om de potentie van de ziel volledig te realiseren, in deze vorm, hier op deze planeet. Om te gedijen, inderdaad.
… en uitdagingen
Uitdagingen genoeg! Onze samenleving levert nu eenmaal niet altijd de makkelijkste bedding voor het realiseren van dit soort hoogdravende idealen. De schoorsteen moet toch roken immers? Doe nou maar gewoon, eerst het brood op tafel en het dak boven het hoofd en dan zien we wel verder. Primum edere, secundum philosophare… Maar een plant die gedijt, dat zien we wel graag. Een prachtig bloeiende bloem, een boom vol in het blad. Ja we kijken graag naar gedijende mensen, of mensen van wie we menen dat ze gedijen. Filmsterren, sporthelden. Maar waarom wij zelf niet? Waarom nemen we vaak genoegen met een leven dat – als we heel eerlijk zijn – suboptimaal is?
Aan het Roer
Maar… terug naar ons, naar Marjo en mij. Gedijen is dus het woord maar wat is daarvoor nodig. Wij kwamen uit op ‘verantwoordelijkheid nemen’ – maar dat is een oubollig begrip, te vaak (en onterecht) ook geassocieerd met ‘schuldig zijn’. Nee een beter begrip is dan ‘het heft in eigen hand nemen’. Vandaar kwamen we op ‘Aan het Roer’ staan. Aan het roer van je eigen gezondheid, van jouw ‘gedijen’.
Innerlijke wijsheid
Deze ingrediënten vonden moeiteloos hun weg in het gerecht van onze retreat. De keuzes die je in je leven maakt kan alleen jij maken. De idealen die je wil nastreven. De manier waarop je je wil ontplooien, de vorm waarin je je ontplooit. In deze retreat brengen we voeding in als belangrijk element dat afweging verdient bij je keuzes. En yoga als middel dat je helpt om bij jezelf te komen, te leren luisteren naar jouw innerlijke stem. De innerlijke stem van jouw eigen wijsheid. Een stem die geen gebruik maakt van stemverheffing en daardoor vaak overstemd wordt door de luidruchtigheid van onze samenleving. Maar hier, bij De Imme, is het stil, en zijn we stil met elkaar, steun gevend aan onze tocht terug naar ons zelf.
Never change a winning team
Meer en meer vinden Marjo en ik de weg om deze overwegingen in de praktijk neer te zetten. Al zoekend, uitproberend en evaluerend. Inmiddels hebben we de 10e retreat “Aan het Roer” al weer achter de rug, afstevenend op de 11e in september. En we gaan door, met volgend jaar nog meer aanbod, want ‘never change a winning team!’.